Menetpróba – Audi RS5 Sportback quattro

Bár a cím egy Skoda Octavia RS tesztjére is vonatkozhatna, a fenti jelzők jól illenek a négykarikás sportmodellre is.
A négyes és hatos Audik közé érkezett négykarikás család 2017-ben, három karosszéria-változatban mutatkozott be, de tőlük jól elkülönülnek az RS verziók. A kétbetűs elit csapat teljesen más ligát képvisel az A5-ök között. Az RS5 Sportback a hétköznapokban igen jól használható, ötajtós sport modell. Ez az életrevalóság ad egy kis bájt és fűszert a közel félezer lóerős Audinak. Praktikusság terén kevés az ellenfele, legfeljebb az ugyanezt a technikát alkalmazó RS4 Avant, vagy a Mercedes C kombi AMG változata, esetlegesen a BMW 4 M-es Gran Coupéja…

Tesztautónkban a Porsche Panamera S4-ben használt motor található. A hengerűrtartalom csökkentésének a nagy előnye, hogy a hathengeres, duplaturbós erőmű 60 kilóval könnyebb az elődben használt V8-nál. Mindez természetesen nem jelenti azt, hogy nyomaték- vagy lóerőhiányról kelljen beszélnünk, mert mindkettőben bővelkedik a csúcs-Audi.

menetproba-2021-audi-rs5-02

A 450 lóerő és 600 Nm biztosítja a sport- és luxusautók extra erőtöbbletét, ami annyit tesz, hogy gyakorlatilag minden fordulatszám-tartományból gőzmozdonyszerűen húz az ingolstadti különlegesség. Aki a modell alaptudásánál is több vitalitást szeretne kicsikarni az autóból, annak mindössze sport állásba kell állítania a menetprogramot: így egy mozdulattal igen feszes rugózású, villámgyors sportkocsivá varázsolható az RS5 Sportback.

menetproba-2021-audi-rs5-04

Az elérhető kanyarsebesség igen magas, a tempóhoz pedig jól illik az érces motorhang. Versenypálya és a németországi sebességkorlátozás nélküli autópályák hiányában nem próbálgattuk az autó határait, de a rövid menetpróba gyorsulásai és lassulásai sokat sejtetőek voltak.

A fülkébe pillantva is gyorsan kiderül, hogy nem egy átlagos A5-ről van szó. A fejtámlával egybeépített, jó oldaltartású, egyben kényelmes, fekete Alcantara betétes ülések és a különleges bőrkormány megadja az alaphangot. A kidolgozás elsőrangú, az anyagok minősége kifogástalan.

menetproba-2021-audi-rs5-03

A csomagtartófedés a hátsó üveggel együtt emelkedik meg, így ha erre lenne igény, a rakodóteret könnyű megpakolni. Ez a praktikusság az Audi RS5 Sportback sebességével, gyorsulásával és kinézetével egészen egyedi elegyet alkot

Fogást találni a modellen majdnem lehetetlen, tulajdonképpen csak a 38 milliós árcédula az, amit komolyabban kritizálhatnak a hozzáértők, de ez a kategória a konkurenseknél sem érhető el aprópénzért.

Műszaki adatok:

Hossz/szél./mag.: 4783/1866/1378 mm

Motor: 2989 cm3, 450 LE/5700–6700, 600 Nm/2000–5000

Gyorsulás (0–100 km/h): 3,9 s

Ár: 38 212 950 Ft  (alapár: 30 462 610 Ft)

Tesztautó: Miskolc Autóház Kft.

Hasonló cikkek

Leave a Comment